Iets minder bekend, maar zeker zo doeltreffend is de blokbeugel. Deze beugel is uitneembaar.

 

De blokbeugel of activator zorgt ervoor, dat je onderkaak meer naar voren groeit, zodat je kaken beter op elkaar passen. Deze beugel is alleen geschikt voor kinderen, omdat zij nog in de groei zijn.


Deze blokbeugel/activator kun je zelf in- en uit doen. De beugel wordt helemaal op maat gemaakt door het tandtechnisch laboratorium. Na een aantal weken dragen, moet deze beugel worden aangepast door de orthodontist. Daarna kan de beugel weer zijn werk doen. De blokbeugel kan met de tandenborstel worden schoongemaakt.

 

Hoe voelt het?

In het begin gaan praten en slikken wat moeilijker. Ook kan er spierpijn in de kaken optreden en wat speekselvorming. De tanden kunnen gevoeliger zijn. Gelukkig gaan deze bijverschijnselen vaak snel over.

 

Hoe werkt de blokbeugel het best?

Hoeveel je je beugel moet dragen, vertellen wij je bij het plaatsen van de beugel. Dit kan variëren van minimaal 16 tot 24 uur per dag. In de beugel zit een chip. Deze chip lezen we tijdens de controle uit. Daardoor kunnen we precies zien, hoeveel je je beugel hebt gedragen.Tijdens sporten en eten doe je je beugel uit.

 

Onderhoud van de blokbeugel

Na iedere maaltijd de tanden en de beugel poetsen. Zit er erg veel aanslag op de beugel, leg hem dan 30 minuten in een bakje met water en een scheutje azijn. Daarna de beugel goed poetsen en afspoelen.

Bewaar de beugel in het beugeldoosje!